Het fraaie neoclassicistische Martelaarsplein dat een zekere rust uitstraalt binnen het onstuimige Brusselse stadscentrum wordt gekenmerkt door zijn elegante gebouwen. Maar in een lange zijstraat van het plein staat al jaren een pand te verkommeren. BRUZZ dook in de geschiedenis van het gebouw.
BIG CITY. Wat is de geschiedenis van het verkrotte pand aan het Martelaarsplein?
"Wat is de geschiedenis van het verkrotte pand aan het Martelaarsplein?"
Net iets ouder dan het Koningsplein, en oorspronkelijk naar Sint-Michiel genoemd, was het Martelaarsplein het eerste plein in Brussel dat door een architect ontworpen en uitgevoerd werd. Claude Fisco was de Italiaans-Nederlandse ingenieur die zich over het ontwerp boog. Hij inspireerde zich op bestaande voorbeelden in Parijs en Londen en eerdere realisaties van Jules Hardouin-Mansart, een Franse architect. Het plein bestond uit 56 percelen met uitsluitend burgerhuizen van telkens drie traveeën breed.
Om nu in de buurt van de concrete vraag te komen, belden we Manja Vanhaelen op. Zij is hoofd van de dienst restauratie van gebouwen bij Cultureel Erfgoed in Brussel en vertelt dat het pand in de Anjelierenstraat 3 al enige tijd verloederd is. “In de Koolstraat 27 woedde er rond 1990 een brand die oversloeg naar die woning. Het pand heeft veel schade geleden en is sindsdien nooit meer in orde gekomen,” vertelt ze. “De eigenares van het gebouw had niet meer de middelen om het pand te onderhouden en heeft daardoor niets ondernomen. De gevel van de woning zal al voor de brand in slechte toestand geweest zijn, een volledige opknapbeurt is dus een absolute noodzaak.”
Ook Jens Popelier, woordvoerder van schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimten Ans Persoons (One.brussels), geeft mee dat de Stad Brussel samen met het Gewest in 2012 een actieplan heeft opgericht om de eigenaar te verplichten het beschermde pand weer in ere te herstellen. “De eigenares werd aangeschreven en beboet voor leegstand.”
Progressie
Uiteindelijk diende de eigenares in 2015 een bouwaanvraag in bij het Gewest voor een renovatieproject. “Die is goedgekeurd in 2018, maar jammer genoeg is de eigenares in die tussentijd overleden. Na lang zoeken is een nieuwe eigenaar gevonden voor het pand,” zegt Popelier. Volgens Vanhaelen heeft de zoon van de eigenares nu alles in handen genomen.
Binnenkort zal het pand in de steigers staan, al is er onduidelijkheid over de fase waarin het project zit. “Er worden al een paar jaar restauratiedossiers afgewerkt en de vergunningen om de restauratiewerken aan te pakken zijn er. De werken zouden zelfs al binnen enkele weken of maanden van start kunnen gaan,” zegt Vanhaelen.
Popelier springt ietwat voorzichtiger om met de startdatum van de renovatiewerken en laat weten dat het onderzoek naar de aanvraag tot op heden nog loopt bij de diensten van het Gewest. “Als alles goed verloopt, beginnen in de nabije toekomst de renovatiewerken aan dit verloederde pand.”
Ten slotte voegt Vanhaelen er nog aan toe dat er op de gelijkvloerse verdieping van de woning in de Anjelierenstraat vroeger een taverne was en dat het nog steeds een handelszaak zal blijven. “Wat het juist wordt, blijft nog een groot vraagteken. Ook wordt er boven de handelszaak in huisvesting voorzien, en worden de volledige gevel en het dak onder de loep genomen.”
VOLGENDE WEEK: Hoogte Honderd in Vorst is gekend, maar waar ligt het laagste punt van Brussel?
BIG CITY: stel zelf je vraag
Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.
Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.
Big City
Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Big City , Martelaarsplein , Claude Fisco , Manja Vanhaelen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.