Het zicht vanaf de Brusiliatoren in Schaarbeek is fenomenaal. Doordat het de enige hoge toren is in de buurt rond het Josaphatpark heb je er een 360 gradenzicht. Tot tien jaar geleden was het zelfs de hoogste woontoren van ons land. Hoewel het nu een herkenningspunt is in onze Brusselse skyline, zijn velen lang geen voorstander geweest van het bouwwerk. Mede door het gebouw dat ervoor moest wijken.
BIG CITY. Wat gebeurde er met het Brussels Sportpaleis?
"Wat gebeurde er met het Brussels Sportpaleis?"
Het Sportpaleis van Antwerpen kent iedereen, maar Brussel bouwde er twee decennia eerder al een, in 1913. Net zoals in Antwerpen was het oorspronkelijke doel een overdekte wielerpiste. Er stonden in die tijd verschillende velodrooms in Brussel, waarvan een paar in open lucht. Dat van 'Le Palais des Sports' kreeg de naam: Wintervelodroom. Er werden grote wedstrijden gereden, met de Zesdaagse van Brussel als belangrijkste. Die werd veertig jaar lang in Schaarbeek georganiseerd. Ook de Grote Prijs van de Koning werd er gereden, Eddy Merckx was een van de deelnemers.
(Lees verder onder de foto's)
Behalve wielerwedstrijden vonden er ook heel wat andere sportevenementen plaats. Van atletiek, tot hondenrennen, van bokswedstrijden tot basketbal, rodeo's, schaatsspektakels, circusvoorstellingen ... Tot 15.000 toeschouwers konden er kijken naar het rijkgevulde programma.
(Lees verder onder de foto's)
Tegen de vlakte
Hoewel de akoestiek er niet op voorzien was, traden er ook verschillende artiesten op. Een grote naam op de affiche waren de Rolling Stones in 1966. Ze gaven er hun eerste concert in België. Hoewel ze in verschillende buurlanden al een gigantische hype waren, kregen ze het Sportpaleis in Brussel niet volledig gevuld. De foto's van die dag zijn memorabel, maar het concert was dat blijkbaar niet. Dat lag aan de Stones, maar ook aan de niet zo goed klinkende infrastructuur.
De akoestiek was helaas niet het enige van het gebouw dat het liet afweten. Het Sportpaleis was aan herstellingswerken toe, maar daarvoor was er geen budget. Niet zo lang na het concert van de Rolling Stones werd beslist om het gebouw tegen de vlakte te gooien. Zo kwam er na vijftig jaar een einde aan het Brusselse Sportpaleis.
(Lees verder onder de foto)
Brusilia
Door de afbraak kwam er wel een groot terrein op een interessante locatie leeg te staan. Het was de ideale plek voor het Brusiliaproject. De bedoeling van architect Jacques Cuisinier was om een ander soort hoogbouw neer te planten. Voordien waren woontorens meestal sociale woningen, maar met Brusilia wilde hij het concept van Le Corbusier in Frankrijk toepassen. Middenklassenwoningen in de hoogte, met onderin alle voorzieningen op wandelafstand. Een zwembad, een supermarkt, een carwash, sportvelden ... En, vooral belangrijk om jonge gezinnen aan te trekken, de aanwezigheid van het park.
Nog steeds is de Brusiliatoren een enorm geliefde woonplek. Bijna net zo geliefd als de Rolling Stones, door de gillende meisjes vijftig jaar geleden.
- VOLGENDE KEER Wat is het verhaal van het Modave kasteel waarvan Vivaqua eigenaar is?
BIG CITY: stel zelf je vraag
Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie.
De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.
Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag via het formulier.
Welke vraag wil jij graag beantwoord zien?
Big City
Lees meer over: Schaarbeek , Stedenbouw , Big City , brusilia , the rolling stones , Zesdaagse van Brussel , Palais des Sports , Brussels Sportpaleis