Een versterkte lockdown is nu nog de "enige optie om de ineenstorting van ons gezondheidssysteem te beperken", klinkt het bij verschillende ziekenhuizen. Ook de directeur Zorgen van Iris Zuid is scherp. "Een lockdown vandaag komt te laat. Politici hadden moeten luisteren", zegt directeur Danny De Clercq. "Er waren genoeg signalen. Het uitstel gaat mensenlevens kosten."
De Belgische ziekenhuizen roepen donderdagmiddag in een gezamenlijke mededeling op om de lockdown-maatregelen te versterken. "De situatie in de Belgische ziekenhuizen is kritiek, het zorgpersoneel zit op zijn tandvlees en de verspreiding van het virus toont voorlopig geen enkele vertraging. Mijnheer de eerste minister en heren minister-presidenten, de tijd van talmen is voorbij", klinkt het in de persmededeling.
"Een lockdown is onvermijdelijk", zegt ook CEO van het UZ Brussel Marc Noppen. "Waarom wachten tot de volgende dag en waarom niet vanavond al?" Zijn ziekenhuis schakelt op maandag 2 november over op fase 2B en dat is binnen de federale overheidsplanning ook meteen de laatste fase.
De cijfers en voorspellingen tonen dat die fase 2B rond 10 november zal overschreden worden. Daarom zal het UZ Brussel in de komende dagen de nog onbestaande fases 3A en 3B definiëren en voorbereiden."Een lockdown vandaag komt te laat. Politici hadden moeten luisteren", zegt Danny De Clercq, directeur zorgen van het ziekenhuis Iris Zuid. "Er waren genoeg signalen. Het uitstel gaat mensenlevens kosten."
Personeelstekort
"Een lockdown vandaag komt te laat. Politici hadden moeten luisteren", zegt ook Danny De Clercq, directeur zorgen van het ziekenhuis Iris Zuid. "Er waren genoeg signalen. Het uitstel gaat mensenlevens kosten."
In zijn ziekenhuis zijn momenteel geen bedden meer beschikbaar. "Het probleem bij het creëren van nieuwe bedden is het personeel", zegt De Clercq. Vanaf maandag moeten alle ziekenhuizen overschakelen naar fase 2B. Daarbij moeten alle huidige bedden op intensieve zorgen worden voorbehouden voor corona-patiënten en moeten er bedden bijkomen voor niet-coronapatiënten.
"Je kan niet blijven putten uit zalen die niet bestaft zijn in het operatiekwartier", gaat De Clercq verder. "Hoe we het nu gaan moeten oplossen om nog meer bedden te creëren, is mij een raadsel."
'Voorbereiden op iets wat hopelijk niet komt'
Ook in het Sint-Jansziekenhuis is er een personeelstekort. Door ziekte en quarantaine valt een aanzienlijk deel van het medisch personeel uit. "We bekijken dat halve dag per halve dag", zegt CEO Hadewig De Corte. "We zetten al interimwerkers en studenten in."
In het Sint-Jansziekenhuis zijn nu meer dan honderd coronapatiënten opgenomen. Elf daarvan liggen op intensieve zorgen. Vanaf maandag schakelt Sint-Jan over naar fase 2B. "Wij zitten daar al zo goed als", zegt CEO van het Sint-Jansziekenhuis Hadewig De Corte. "Wij moeten ons voorbereiden op iets wat hopelijk niet zal komen."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , brusselse ziekenhuizen , ziekenhuizen , intensieve zorgen , kliniek Sint-Jan
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.