Hoewel veel mensen ervan overtuigd zijn dat je volgens de wet overal kan aanbellen om gebruik te maken van het toilet, konden wij daar geen spoor van terugvinden. Niemand houdt je natuurlijk tegen om het te proberen – vragen staat vrij. “Om een plasje te doen in een café, moet je rekenen op de goede wil van de uitbater", zegt Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Maar waar kan je dan legaal en gratis pipi doen in Brussel?
Een koninklijk besluit uit 1953 verplicht uitbaters van restaurants en cafés – of ‘slijterijen van gegiste dranken’ zoals de tekst het ambtelijk omschrijft – wél om in toiletten te voorzien, maar alleen voor klanten. Mannen en vrouwen moeten aparte ‘privaten en wasplaatsen’ hebben, met een raampje, deur en voldoende luchtverversing.
“Maar die verplichting geldt niet voor niet-klanten,” zegt Christine Mattheeuws, voorzitster van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). “Daar moet je rekenen op de goede wil van de uitbater. Wie het netjes vraagt en bereid is ervoor te betalen, zal waarschijnlijk wel binnen mogen. Maar er zijn altijd mensen die willen profiteren van een druk terras bijvoorbeeld om snel en zonder te vragen naar de wc te glippen. Daar zijn uitbaters uiteraard niet mee opgezet.”
Andere handelszaken, zoals kruideniers of kledingwinkels, moeten helemaal geen plee ter beschikking hebben, tenzij dan voor het personeel. De verkoper die uw driejarige dreumes die dringend een plasje moet doen pertinent de toegang ontzegt, staat dus in principe in zijn recht, al mag dat op menselijk vlak minder begrijpelijk zijn.
De vzw Straatverplegers, die zich inzet voor daklozen, brengt al jarenlang geregeld plannetjes uit met daarop alle openbare toiletten, urinoirs en drinkfonteinen in het Gewest. Op dit moment zijn er 26 plekken waar de inwoner of toerist zijn gevoeg kan doen. Een kleine revolutie op hygiënisch vlak is wel dat de zes openbare toiletten binnen de Vijfhoek sinds eind juli van dit jaar allemaal gratis toegankelijk zijn. Tot voor kort moest de gebruiker er 20 cent voor neertellen. De korting kwam er niet uit naastenliefde, maar omdat de Stad vaststelde dat de geldautomaten van de wc’s vaak geplunderd en beschadigd werden.
Mocht u een kleine blaas hebben, dan is het plannetje van de Straatverplegers afdrukken voor u op stap gaat in de stad waarschijnlijk geen slecht idee. Al geven we geen garanties over de staat waarin u de toiletten zult aantreffen.
Big City
Lees meer over: Big City
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.