De stadsadministratie trekt over enkele jaren uit het Muntcentrum. Het kantoorgedeelte van dat gebouw wordt daarna verkocht en gerenoveerd. Over de kandidaat-kopers en hun plannen is er nog geen duidelijkheid.
JOUW VRAAG. Wat zal er gebeuren met het administratief centrum wanneer Brucity af is?
"Wat zal er gebeuren met het huidige administratief centrum van Brussel, zodra het Brucity-centrum af is?"
In 1971 opende het administratief centrum van de Stad Brussel de deuren in het toen gloednieuwe Muntcentrum. Dat voldoet echter niet langer en eind 2021 verhuizen de 1.700 medewerkers van de stadsadministratie naar Brucity, het nieuwe administratief centrum dat moet verrijzen op de site van de onlangs afgebroken Parking 58.
Ondertussen fungeert het Muntcentrum ook nog als hoofdzetel van Bpost. De centrale diensten van het postbedrijf zijn goed voor om en bij de drieduizend werknemers. De Stad en Bpost zijn samen eigenaar van het kantoorgedeelte. De winkelruimtes op de gelijkvloerse verdieping zijn in handen van AG Real Estate en werden al grondig gerenoveerd in 2017.
Ook de rest van het gebouw is aan renovatie toe, maar wat precies met de bovenbouw zal gebeuren is nog onduidelijk. “Wij onderhandelen met Bpost over de verkoop van het gebouw,” zegt Maité Van Rampelbergh, woordvoerster van burgemeester Philippe Close (PS). “Het is de bedoeling dat Bpost in deze operatie de leiding neemt.”
Bij het postbedrijf wil men voorlopig echter ook niet vooruitlopen op de zaak. Wie de kandidaat-kopers zijn en wat ze met het gebouw van plan zijn, blijft dus koffiedik kijken. Blijven het kantoren? Of komen er ook woningen en andere functies?
Volgens Brussels Bouwmeester Kristiaan Borret had de overheid hier de leiding moeten nemen, zelf bepalen welke bestemming het gebouw moet krijgen en waken over de architecturale kwaliteit via een open wedstrijd. “Dit is een gemiste kans op een strategische locatie in de voetgangerszone,” klinkt het.
Het is mogelijk dat Bpost na de vastgoedoperatie en renovatie terugkeert naar het gebouw. Zo niet, dan moet er in de buurt een alternatief worden gevonden. “In elk geval willen wij onze centrale diensten in het centrum van de stad houden,” aldus woordvoerster Barbara Van Speybroeck.
De post kent al een lange geschiedenis op de locatie. Na de verhuizing in 1880 van het oude Munthof naar Sint-Gillis (ondertussen al lang weer afgebroken), bouwde de Belgische staat op het Muntplein een monumentaal postgebouw in neoklassieke stijl. Dat ging in 1966 tegen de vlakte om plaats te maken voor het Muntcentrum. Tijdens de bouwjaren vond de post tijdelijk onderdak in de kantoren van ... Parking 58.
VOLGENDE WEEK: Hoe zit het met de renovatie van het Park van Vorst?
BIG CITY: stel zelf je vraag
Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.
Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.
Big City
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel-Stad , Stedenbouw , Big City
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.