Jouw vraag

JOUW VRAAG. Waarom zijn de tunnels niet doorgetrokken tot onder de Keizer Karellaan?

Laurent Vermeersch, Luana Difficile
© BRUZZ
22/11/2018
Ook in:
nl fr

In de jaren tachtig is een tunnel overwogen, maar het idee werd nooit concreet wegens budgettaire beperkingen en tegenstand van de plaatselijke handelaars.

"Waarom zijn de tunnels niet doorgetrokken tot onder de Keizer Karellaan?"

Jan uit Ganshoren

La Belle Avenue werd ze ooit genoemd, of ook L’avenue Louise du nord. Er was een tijd dat de Keizer Karellaan geen ordinaire autoriool was. “De vergelijking met de Louizalaan is overdreven, maar het klopt dat de Keizer Karellaan ooit een mooie laan was met deftige winkels,” vertelt René Coppens (Open VLD), sinds 1977 gemeenteraadslid in Ganshoren, en sinds 2001 schepen. “Er waren zaken die kledij verkochten, schoenen, radio- en tv-toestellen enzovoort. Allemaal klassieke winkels.”

De glorietijd van de in 1935 voltooide laan was echter van korte duur. De voorbije decennia kalfde het winkelaanbod af. De komst van het winkelcentrum Basilix speelde vermoedelijk een rol, maar de belangrijkste oorzaak was het groeiende autoverkeer. De Keizer Karellaan ontpopte zich tot de onvermijdelijke doorvoeras tussen de binnenstad en de autosnelweg naar de kust, ingehuldigd in 1956. “Het was altijd al een drukke laan,” herinnert Coppens zich. “De meeste ouders stuurden hun kinderen niet naar school aan de andere kant. Dat vonden ze te gevaarlijk. Maar door de jaren heen werd het erger en erger.”

20181121 BIG CITY 3 BRUZZ ACTUA 1639

| De Keizer Karellaan in 1935, net voor de inhuldiging. De trambedding moest later plaatsmaken voor extra rijvakken.

Om het doorgaand verkeer te verwerken kreeg de laan in de loop van de tijd extra rijvakken. Daarvoor ging de trambedding op de schop en werden voetpaden en parkeerplaatsen versmald. Maar het verkeer bleef jaar na jaar toenemen. “Om de verloedering te stoppen wilden we begin jaren tachtig de Leopold II­-tunnel doortrekken tot onder de Keizer Karellaan,” aldus Coppens. “Als gemeenteraadslid ben ik toen gaan aankloppen bij Annemie Neyts, destijds federaal staats­secretaris voor het Brussels Gewest. Zij had oren naar de plannen, maar liet me weten dat er op korte termijn geen geld was voor zo’n duur project.”

Behalve de budgettaire drempel was er ook weerstand van de plaatselijke handelaarsvereniging. “De winkeliers beseften dat de laan veel beter zou worden met de tunnel, maar ze vreesden tegelijk dat hun zaak ondertussen failliet zou gaan en dat ze daar nooit van zouden kunnen profiteren. De werf zou immers zeker twee à drie jaar duren. Veel winkeliers waren al wat ouder en wilden dat risico niet meer nemen voor hun pensioen.”

20181121 Big CITY 2 BRUZZ ACTUA 1639

| De vroegere Keizer Karellaan

Het plan stierf een stille dood en ondertussen groeide het verkeer verder. In oktober vorig jaar werden dagelijks meer dan twintigduizend voertuigen geteld in elke richting. Sinds enkele jaren pleit de plaatselijke MR opnieuw voor de ondertunneling van de Keizer Karellaan, maar nieuwe tunnels bouwen lijkt niet aan de orde nu de meeste bestaande tunnels stuk voor stuk toe blijken aan een grondige renovatie. “De beste oplossing is volgens mij een verlenging van de metro met een overstapparking in Groot-Bijgaarden,” zegt Coppens nog. “Maar een gewone heraanleg zou ook al iets zijn. Slechter dan vandaag kan het in elk geval niet meer worden.”

Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) toonde zich eerder al voorstander van een metro richting Groot-Bijgaarden. Binnenkort zou een studie naar de haalbaarheid daarvan worden afgerond.

VOLGENDE WEEK: Waarom is het Gesùklooster nog steeds niet gerenoveerd?


BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Tunnels

Verschillende autotunnels zijn dringend aan renovatie toe. Het beveiligen van alle tunnels zou meer dan 500 miljoen euro kosten. Vraag is hoe het Brussels Gewest dat kan betalen en hoe de mobiliteit moet georganiseerd worden tijdens de sluiting. Experts pleiten voor een definitieve sluiting op lange termijn om de autodruk te verminderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Koekelberg , Mobiliteit , Big City , Tunnels , Keizer Karellaan , Leopold II-tunnel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni