Jouw vraag

JOUW VRAAG. Was er ooit een circus in het Koninklijk Circus?

Luana Difficile, Michaël Michiels
© BRUZZ
25/05/2018
Ook in:
nl fr

"Was er ooit een circus in het Koninklijk Circus en zat de koning er dan in het publiek?"

Hilde uit Sint-Pieters-Woluwe

Om onze hoofdstad wat meer uitstraling te geven, besloot koning Leopold II enkele architecturale vernieuwingen door te voeren,” vertelt Koen De Koker, een ex-wielrenner die tegenwoordig toeristen uit binnen- en buitenland rondleidt in onze hoofdstad.

Een van die vernieuwingen was het Koninklijk Circus in de Onderrichtsstraat. “Wie een blik werpt op het Brusselse stratenplan merkt meteen op dat de zaal zich in de buurt van de Koningsstraat bevindt, beter bekend als de koninklijke as die het Paleis van Laken verbindt met dat van Brussel. Het circus kreeg geregeld bezoek van de koninklijke familie, die er zelf haar eigen loge heeft. Daar komt dus dat statuut ‘koninklijk’ vandaan,” vervolgt De Koker.

Rond 1870 waren paardenspektakels in de mode, weet Roel Jacobs. Als historicus bij visit.brussels kan hij meer vertellen over de geschiedenis van het circus. “Die paardencavalcades werden voornamelijk georganiseerd in wat we kennen als het Alhambratheater in de jawel, Circusstraat. Over het Koninklijk Circus mogen we wel zeggen dat het het eerste permanente circus was in de moderne geschiedenis,” zegt Jacobs.

20180515 BIG CITY Koninklijk Circus BRUZZ ACTUA 1617

| Het Koninklijk Circus in 1930, met olifanten in de piste.

Het Brusselse stadsarchief biedt een betere inkijk in de geschiedenis van het Koninklijk theater, dat in 1878 werd opgetrokken volgens de plannen van architect Wilhelm Kuhnen. De Duitse architect ontwierp een gebouw dat veel weghad van een cirkel. Toch is het geen cirkel, maar een gelijkzijdige twintighoek. Ze biedt plaats aan 3.500 toeschouwers. Onder de tribunes waren stapelruimtes en konden meer dan honderd circusdieren worden geplaatst.

“Het Koninklijk Circus werd niet alleen gebruikt voor circusvoorstellingen,” zegt De Koker. “We kennen een circus als een rondtrekkende groep die voorstellingen geeft in een tent, maar het Koninklijk Circus was ook een plek voor theater, film en zelfs worstelwedstrijden.”

Na de Tweede Wereldoorlog komt het gebouw leeg te staan. Om het nieuw leven in te blazen, kreeg het in 1953 een grondige renovatie. Hiervoor werd architect Charles Van Nueten in de arm genomen. Hij hield alleen de funderingen over en de metalen structuur. Hij gaf het circus vervolgens een modernistische make-over.

VOLGENDE WEEK: Waar ligt Ransbeek en waarom werd het nooit een fusiegemeente van de stad Brussel?

BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Samenleving , Big City

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni