De code van het schilderij "De Volkstelling te Betlehem" van Pieter Bruegel is gekraakt. Dat is de verdienste van kunsthistorica Tine Meganck uit Brussel.
De Volkstelling is één van de topstukken in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel. Meganck heeft nu de betekenis van het schilderij kunnen achterhalen. Ook de opdrachtgever heeft ze kunnen aanwijzen. Specialisten noemen haar vondst baanbrekend.
De Volkstelling te Betlehem is eerst en vooral een prachtig Brabants winterlandschap dat in het hoofd zit van vele Brusselaars, sommigen weten zelfs dat er in de benedenhoek belastingen worden geïnd. Maar dat zal het zowat zijn. Na drie jaar lang intensief kijken komt Tine Meganck met een verrassende onthulling. Bruegel is helemaal niet de rebel geweest die het verzet tegen het Habsburgse gezag in de verf zette. Integendeel: hij schilderde voor een goeie vriend, Jan Vleminck, die de belastingen inde.
Vleminck was een steenrijke Antwerpse handelsbankier die grote sommen geld leende aan koning Filips II en in ruil in Wijnegem belastingen mocht innen. Bruegel schildert De Volkstelling voor Vleminck in 1566, terwijl de opstand van de Nederlanden tegen Filips II op handen is.
Het hele verhaal staat te lezen in een nieuwe publicatie over Bruegels Wintertaferelen.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.