Housing Action Day: 200-tal manifestanten op het Vossenplein

EC
© BRUZZ
28/03/2021
Updated: 28/03/2021 18.01u

Deze zondag was het Housing Action Day, een Europees initiatief om het recht op wonen in de kijker te zetten. In verschillende steden waren acties gepland. In Brussel verzamelden zo'n tweehonderd mensen zich in de namiddag op het Vossenplein. Ze ijveren voor betaalbare en kwalitatieve woningen voor iedereen.

Housing Action Day valt sinds enkele jaren telkens op 28 maart. Meer dan 60 Brusselse organisaties ondersteunen het initiatief. Zij bundelen zich voor deze dag tot een spontaan collectief.

“We zijn een hele reeks organisaties en individuen die strijden voor het recht op huisvesting”, zegt Chloé, woordvoerster van het collectief. “Wij werken nu voor de Housing Action Day samen, ook met veel vrijwilligers.”

Om 15 uur hielden zij een manifestatie op het Vossenplein. Ongeveer 150 tot 200 mensen waren daar aanwezig, kon BRUZZ ter plaatse vaststellen. De politie houdt het op "honderd aanwezigen". Enkele huurders kwamen er getuigen over hun woonsituatie, er waren korte optredens en ook workshops rond huisvesting. Zo konden kinderen kartonnen huisjes schilderen en waren er 'te huur'-bordjes om woningnoden op te schrijven. Omstreeks half zes was de actie afgelopen.

Bij de deelnemers zit een bonte verzameling van organisaties die ijveren voor betaalbare, toegankelijke huisvesting. Er is het front tegen uithuiszettingen, er zijn de krakers van 'solidaire opvordering', maar ook de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen (BBRoW), vzw Toestand en verschillende lokale, kleinere organisaties. Dan zijn er nog organisaties die het statuut van samenwoningscontracten liever zien verdwijnen, en zelfs een lid van de Europese beweging DiEM25 die helemaal uit Den Haag is gekomen. "Speculatie op de huurmarkt is een transnationaal probleem", vindt hij.

'Ik zoek elke dag iets anders, maar ik vind niets dat ik kan betalen'

Moustafa, woont in een kamer zonder keuken of toilet

Maar vooral zijn er een heleboel huurders in moeilijkheden aanwezig. "Ik woon al acht maanden in één kamer, zonder douche of toilet", vertelt Moustafa (63), die door de coronacrisis werkloos werd en op een uitkering van 1.300 euro per maand terugviel. Hij was conciërge in een kotgebouw voor Erasmusstudenten, maar verloor die job exact een jaar geleden. Uiteindelijk moest hij zijn huurappartement opzeggen. "Ik kon via via een kamer huren in de Brabantstraat. Ik betaal nu 400 euro per maand", vertelt hij. Een badkamer of keuken heeft hij niet. "Ik zoek elke dag iets anders, maar ik vind niets dat ik kan betalen", zegt hij. Een hulporganisatie uit Schaarbeek probeert hem sinds kort verder te helpen.

Dat de coronacrisis voor extra precariteit op de woningmarkt zorgt, weten ook Emmanuelle en Tatiana, twee sociaal werksters in Laag-Vorst. "We zien meer kwetsbare situaties dan vorig jaar. Ook heel wat studenten kunnen hun huur niet meer betalen", zegt Emmanuelle. "Meer mensen maken zich zorgen over hun huur, maar er is geen mirakeloplossing. Het gaat erom dat je huurprijzen wat beter reguleert, de kwaliteit van de woningen controleert, meer sociale woningen voorziet en speculatie tegengaat." De belangrijkste nood op de Brusselse woningmarkt? "Echte politieke wil", vindt Tatiana, "ook in de gemeenten". Dat staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS) onlangs nog een groot huisvestingsplan lanceerde, willen zij nog afwachten. "Elke nieuwe minister van huisvesting lanceert zo'n plan. In plaats van woorden, willen we concrete daden zien", zegt Emmanuelle.

Moratorium

De organisatoren van de Housing Action Day hebben een brede reeks eisen voor de politiek, gaande van gereguleerde huurprijzen tot een totaalverbod op uithuiszettingen. Het moratorium op uithuiszettingen verloopt normaal gezien dinsdag, tenzij de Brusselse regering het nogmaals verlengt. "Je moet dat op tijd doen en de mensen niet tot op het laatste moment in spanning houden", vindt Chloé. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) reageert aan BRUZZ dat hij eerst moeten wachten op een uitspraak van de rechter over het moratorium. Een groep huiseigenaars was daartegen naar de rechtbank gestapt.

"Ik weet dat het voor de politiek niet evident is, maar voor ons als huurders ook niet", zegt Siham (29), een sociale huurder in Molenbeek. Ze woont met zes personen in een tweekamerappartement en ondervindt vochtproblemen. "Of het nu op de private of sociale huurmarkt is, ze moeten hun werk correct doen. Wij staan al 15 jaar op de wachtlijst voor een grotere sociale woning. Er moeten gewoon meer woningen komen die groot genoeg zijn voor een gezin."

Kleinere acties

In de loop van de dag waren er al verschillende, kleinere acties in Brussel voor de Housing Action Day. Om 11 uur vertrok een fietstocht door de stad vanaan metrohalte Troon. De fietsers willen “herontdekken wie baat heeft bij de crisis, wie degenen zijn die de stad naar hun beeld maken en wat we collectief kunnen doen om ons ertegen te verzetten”, valt te lezen op hun Facebookpagina. De fietstocht is georganiseerd door de krakers van 'solidaire opvordering'. Die krakers hebben deze zondag trouwens ook nog een leegstaand pand bezet.

Om 11 uur was er ook een actie van de Vakbond van de Giganten (Syndicat des Immenses, red.) aan de Ninoofsepoort. Er waren ook verschillende wandelingen met getuigenissen van mensen in precaire woonsituaties, zowel in Anderlecht als Brussel-Stad. Op het Anneessensplein werd om 13 uur de film ‘Jeu de loi’ vertoond, gemaakt door de buurtbewoners.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , housing action day , huisvesting , Recht op een Dak , BBRoW , solidaire opvordering , moratorium huisuitzetting

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni