Dat we tijdens een crisis met nostalgie terugkijken naar de periode ervoor, dat kunnen we ons in coronatijden weer levendig voorstellen. Of de jaren voor 2020 een specifieke benaming zullen krijgen, zal de tijd uitwijzen, maar de jaren voor de Eerste Wereldoorlog hadden die alvast wel.
Met de belle époque wordt er verwezen naar de periode die begint aan het einde van de negentiende eeuw tot de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog. Die jaren werden letterlijk een “mooi tijdperk” genoemd omdat er sprake was van algemene welvaart en vooruitgang op verschillende vlakken. En daar werd van genoten. Veel dingen die een privilege waren voor de burgerij werden toegankelijk voor de betere middenklasse.
"Wat waren de Brusselse luxehotels in de belle époque?"
Een goed voorbeeld daarvan is de opkomst van het toerisme. Andere landen, steden en gebieden werden aangeprezen om een bezoekje te brengen. Iets waar ook de wereldtentoonstellingen op inspeelden. Hoewel reizen toegankelijker werd, hadden welgestelden de mogelijkheid om het nog net iets exclusiever te maken. In die periode werden luxehotels gebouwd, waarin de rijke gasten konden pronken. Kosten noch moeite werden gespaard om gebouwen neer te zetten waar je je in pure klasse en schoonheid waande.
Een van de bekendste voorbeelden daarvan in Brussel is het Hotel Metropole in het centrum. Hoewel het hotel dit jaar failliet werd verklaard, kende het hoogdagen tijdens de opening in de belle époque. Opgericht door de twee broers van de brouwersfamilie Wielemans-Ceuppens, had het hotel zowat alles waar een luxehotel mee kon uitpakken. Het was tot in de details afgewerkt met dure materialen, had voor die tijd moderne faciliteiten, een café waar je kon vertoeven en later zelfs en dancing en een cinema ter vermaak van de gasten.
Hotel Metropole was niet het enige luxehotel gevestigd op de toen vernieuwde centrale lanen. Tegenover de Metropole stond Hotel Continental. Het gebouw dat iedereen nu kent als de drager van de Coca-Colareclame, was bijvoorbeeld een ontmoetingsplaats voor verschillende verenigingen, zoals de Belgische Wielerbond, die er samenkwamen om te vergaderen.
Ook iets verderop aan het Noordstation waren er heel wat hotels. Het stationsgebouw stond toen nog op het Rogierplein zelf. Gasten hoefden hun bagage niet ver te slepen, want op het plein waren bijvoorbeeld Hotel Monico, Hotel Terminus, Hotel du Grand Phare, Hotel des Boulevards, Hotel Cosmopolite en nog meer chique overnachtingsplekken te vinden.
Die gebouwen bestaan helaas niet meer, maar in het pand waar nu Crown Plaza staat, huisde vroeger het Palace Hotel. In een jaar tijd verrees dit gebouw ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1910. Het interieur was een combinatie van art deco en art nouveau, twee stijlen waar in de belle époque vaak voor gekozen werd.
Iets hogerop, op de Koningsstraat, was nog een ander luxehotel te vinden, dat ook gebouwd werd voor dezelfde wereldtentoonstelling, het Hotel Astoria. Met zijn uitstraling werd het zelfs een van de meest prestigieuze hotels ter wereld genoemd. Het gebouw staat al jaren leeg, maar het zou nu toch verbouwd worden en binnen afzienbare tijd weer de deuren openen. Zo kunnen we ons na deze crisis misschien nog eens in het vervlogen gouden tijdperk wanen.
BIG CITY: stel zelf je vraag
Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie.
De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.
Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag via het formulier.
Big City
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Big City , belle époque , luxehotels , Hotel Métropole
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.