Jouw vraag

JOUW VRAAG. Waarom is het beeld van de bisschop op de Grote Markt verdwenen?

Danny Vileyn, Luana Difficile
© BRUZZ
09/05/2017

Achter elk beeld op de daken van de Grote Markt van Brussel gaat een verhaal schuil. Het beeld van de bisschop was zelfs de ontknoping van een mop. Maar waarom is dat beeld nu verdwenen, wil Sieg uit Schaarbeek weten.

We kunnen onze lezer geruststellen: het beeld van Sinterklaas is niet gestolen of gekidnapt of vermorzeld, het was gewoon aan restauratie toe. Het neemt eerstdaags zijn rechtmatige plaats boven op het huis van de marktkramers ‘In den Vos’ weer in.

Rasechte Brusselaars zullen het beeld wel gemist hebben, want het maakt inderdaad deel uit van een eeuwenoude mop. Na een telefoontje naar historicus Paul De Ridder merkt die op zijn pc in Firenze dat het beeld er inderdaad niet meer staat. De Ridder, ondertussen gepensioneerd, kent het verhaal al van in zijn kindertijd. De Ridder: “Boven op het Brouwershuis, links van het stadhuis, staat een edelman die wijst naar een ambachtsman aan de overkant van de Grote Markt, op het pand rechts van het Broodhuis. Met de vingerwijzing schuift de edelman de verantwoordelijkheid voor een zwangere vrouw van zich af. De ambachtsman laat zich niet intimideren en wijst op zijn beurt met gestrekte arm naar de bisschop, en niet zomaar een bisschop, maar naar Sinterklaas met een schare kindjes aan zijn voeten die hij gered heeft.” Het is wel mooi natuurlijk dat de edelman de schuld probeert af te wentelen op de gewone man, maar die gewone man kaatst de bal terug naar de andere helft van de elite, de clerus.

De Ridder heeft geen geschreven bronnen om zich op te beroepen, maar hij vermoedt dat de mop al heel oud is. De Ridder: “De bedenker van de mop moet kennis gehad hebben van de middeleeuwse maatschappij met de drie standen: adel, clerus en burgerij. In de negentiende eeuw was die kennis al niet meer wijdverspreid. Ik vermoed dus dat de mop van voor de negentiende eeuw dateert, maar zeker ben ik niet. Het blijft tenslotte een mondeling overgeleverd volksverhaal.”

De drie beelden dateren in ieder geval van na het bombardement van Brussel door de troepen van Lodewijk XIV in 1695, de meest vernietigende ramp die de stad ooit heeft meegemaakt. Ook In den Vos ging tegen de grond. Dit huis met houten voorpuntgevel kwam halverwege de vijftiende eeuw in het bezit van de gilde der marktkramers. Die gilde gaf er medio zeventiende eeuw een stenen gevel aan. Na het bombardement werd het in 1699 heropgebouwd.

VOLGENDE WEEK: Hoe komt Matonge aan zijn naam?

BIG CITY
Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie via het formulier hiernaast. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel-Stad , Samenleving , Big City

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni