Jouw vraag

JOUW VRAAG. Is er archeologisch onderzoek verricht onder Parking 58?

Laurent Vermeersch, Luana Difficile
© BRUZZ
15/11/2018

Tijdens de afbraakwerken van Parking 58 is wel degelijk uitgekeken naar archeologische resten. Zo werden bakstenen funderingen en kolommen in gietijzer teruggevonden. Het gaat om overblijfselen van de Centrale Hallen, een verdwenen gebouw dat gebruikt werd als markthal en uitgaansplek.

"Is er archeologisch onderzoek verricht onder Parking 58?"

Herman uit Brussel

De voorbije maanden ging Parking 58 tegen de vlakte om plaats te maken voor Brucity, het nieuwe administratief centrum van de Stad Brussel. Terwijl maar liefst 18 tot 20.000 ton bouwmateriaal wordt ontmanteld en afgevoerd, houdt de archeologische cel van het Brussels Gewest een oogje in het zeil. “Bij het Gewest analyseren we elke vergunningsaanvraag,” vertelt archeologe Sylvianne Modrie. “Als er aanwijzingen zijn dat op de bouwplaats mogelijk archeologische resten te vinden zijn, laten we in de vergunning opnemen dat dat moet worden opgevolgd. De aannemer houdt ons op de hoogte van zijn planning en we proberen op geregelde tijdstippen de werf te bezoeken.”

Bouwput na afbraak Parking 58

| Langs de randen van het terrein zijn de bakstenen muren met gewelven zichtbaar.

Met resultaat. “Langs de randen van het terrein werden bakstenen muren met gewelven zichtbaar,” vertelt Modrie. “Het gaat om de funderingen van de Centrale Hallen. Toen we een dag uittrokken om die te bestuderen en te beschrijven, ontdekten we nog enkele kolommen in gietijzer. De aannemer heeft er ondertussen vijftien teruggevonden.”

Het gaat om steunpilaren uit de kelderverdieping van diezelfde Centrale Hallen, een stilaan vergeten gebouw uit staal en glas. Het werd opgetrokken in 1872-1874 naar plannen van architect Léon Suys, die in dezelfde periode ook tekende voor het Beursgebouw en de centrale lanen. Stuk voor stuk grote projecten die de binnenstad een nieuwe structuur gaven na de overwelving van de Zenne.

20181114 BIG CITY Centrale Hallen BRUZZ ACTUA 1638

| Archiefbeeld van de Centrale Hallen uit 1933 (gezien vanaf de Kiekenmarkt).

De architecturale inspiratie voor de lanen en de markthal kwam recht uit Parijs, waar een nog veel grotere markthal in dezelfde stijl bestond (Les Halles). Het kleine broertje in Brussel deed na verloop van tijd niet alleen dienst als marktplaats, maar ook als uitgaansplek voor de opkomende bourgeoisie. De noordelijke vleugel werd in de winter ijspiste (Le Pôle Nord) en in de zomer spektakelzaal (Le Palais de L’été). Door de jaren heen verwaterde het mondaine karakter en de zaal eindigde als sjofele hondenrenbaan. Die sloot de deuren in 1953.

Oude funderingen

Drie jaar later werd de noordelijke hal afgebroken om plaats te maken voor een van de eerste parkeertorens van Europa. Parking 58 moest bezoekers van de Wereldtentoonstelling op de Heizel naar de binnenstad lokken. De zuidelijke hal, na het verdwijnen van de markt ingenomen door warenhuisketen Priba, bleef nog enkele jaren overeind, maar ging dan ook tegen de vlakte.

Parking 58 werd dus deels boven de fundering van de oude markthal gebouwd. “Dat was het beste wat de aannemer destijds kon doen,” zegt Modrie. “De oude Zennebedding loopt door het terrein, de grond is dus moerassig. Het is makkelijker voortbouwen op al bestaande funderingen dan opnieuw van nul te beginnen. De oude gewelven zullen ook geïntegreerd worden in de funderingen van het nieuwe gebouw.”

Archeologische restanten centrale hallen op de bouwwerf na afbraak van Parking 58

| De aannemer vond vijftien kolommen in gietijzer terug in de bouwput van de afbraak van Parking 58.

Wat er met de kolommen zal gebeuren, is nog niet duidelijk. “Ze zijn best mooi, maar niet meer allemaal in goede staat. Ze zouden geïntegreerd kunnen worden in het nieuwe gebouw.” Of misschien kunnen ze wel herenigd worden met de enige andere overblijfselen van de Centrale Hallen: twee liggende standbeelden die ooit de gevel sierden. Ze werden gerecupereerd bij de afbraak en vonden een nieuwe thuis op de binnenkoer van het woon- en winkelcomplex van de Grondregie tussen de Hallenstraat en de Anspachlaan.

Ondertussen houdt archeologe Modrie de bouwwerf verder in het oog. “Gezien de geschiedenis van de plek, langs de oude Zenne, is het niet uitgesloten dat er nog oudere dingen opduiken als de aannemer dieper gaat graven.”


VOLGENDE WEEK: Waarom zijn de tunnels niet doorgetrokken tot onder de Keizer Karellaan?


BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel-Stad , Samenleving , Big City , parking 58 , Archeologie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni