Boven de Brusselse tunnels staat soms de mededeling 'file' en soms 'druk verkeer'. Wat is het verschil en wie zet die boodschap daarop? Het is een vraag van Kristof uit Zellik. Luana zoekt het uit.
JOUW VRAAG. Boven de tunnels staat soms 'file' of 'druk verkeer'. Wat is het verschil?
Boven de Brusselse tunnels staat soms de mededeling 'file' en soms 'druk verkeer'. Wat is het verschil en wie zet die boodschap daarop?
Door de band is het verkeersreglement in België een zaak van de FOD Mobiliteit en Verkeer. De regionale overheid en zelfs de gemeenten kunnen aanvullend verkeersregels toevoegen of ze strenger maken. En in positieve zin dan, kan er lokaal – om het de weggebruiker te vergemakkelijken – extra en unieke informatie worden verschaft.
Een voorbeeld zijn de mobiele meldingsborden bij de ingang van een tunnel. De signalisatie voor ‘Werken/Travaux’ kan wat verschillen qua vorm en verlichting, en dat leidt weleens tot wat twijfel als u aan komt rijden. Toch zou een dynamisch meldingsbord ‘File’ en een aanduiding ‘Druk verkeer/Trafic dense’ geen enkele twijfel mogen opwekken. Steven Fierens, attaché van de gewestelijke overheidsdienst Brussel Mobiliteit verklaart het nader: “Tussen de waarschuwingsborden ‘File’ en ‘Intens Verkeer’ is in se geen wezenlijk verschil. Beide zijn standaardboodschappen voor wanneer er vertraagd verkeer is in een tunnel. Bovendien, binnenkort zal de enige boodschap – in geval van vertragingen – alleen nog ‘Druk Verkeer/Trafic dense’ zijn.”
Geen enkel verschil dus of u nu stilstaat met uw voertuig – en zoals u al wist geen mobiele telefoon mag vasthouden – of met een snelheid van luttele kilometers per uur vooruitraakt in de tunnel. Soms vlot het verkeer verwonderlijk beter bij waarschuwing ‘File’ dan bij ‘Druk verkeer’, merkt onze vraagsteller nog op. Hoe dat komt? “Dat moet louter toeval zijn, ik zou geen causaal verband proberen te zoeken tussen die vaststellingen,” zegt Fierens. Toeval lijkt het ons echter niet, maar wel een kwestie van ‘vertraging’ als een nieuwe verkeerssituatie wordt doorgegeven. Dat gebeurt via de camera’s naar de operatoren die ze bekijken en aansluitend ingeven dat er zich een nieuwe situatie heeft voorgedaan in de tunnel. Er staan nu eenmaal 500 camera’s verdeeld over 26 tunnels in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Voor de Leopold-II-tunnel alleen al dekken 88 camera’s alle in- en uitritten van beide rijrichtingen. Ware Brusselse Big Brothers dus.
Weet alvast dat het aanduidingsbord ‘File’ niet automatisch op ‘Intens Verkeer’ springt en omgekeerd, als de verkeersstromen veranderen. Fierens: “Neen, vertragingen worden visueel gedetecteerd via ons uitgebreid tunnelcameranetwerk. Ze worden manueel ingevoerd in het beheersysteem voor de dynamische panelen. Brussel Mobiliteit maakt gebruik van automatische systemen die vertragingen waarnemen, maar die informatie wordt niet automatisch naar de borden gestuurd. Het zijn de operatoren van Mobiris, het verkeerscentrum van Brussel Mobiliteit, die permanent, 24/7 (in het Communicatie Centrum Noord bij het Noordstation, red.) de verkeerstoestand in het Brussels Gewest opvolgen.” Dat de verkeersinfo wat achter loopt op de realiteit, zoals de vraagsteller terecht opmerkt, is trouwens iets van alle regio’s. In Vlaanderen is tien minuten ‘vertraging’ in de melding van verkeerssituaties geen uitzondering. Als er iets op de weg gebeurt, duurt het een seconde tot vijf minuten voor die gebeurtenis bij het Vlaams Verkeerscentrum raakt. De operator heeft tussen dertig seconden en vier minuten om de gebeurtenis te registreren. Na die tussenstappen kan de nieuwe situatie de weggebruiker bereiken in tien seconden tot een minuut. In het ergste geval duurt dat dus tien minuten en dan kan de file al wat uitgerafeld zijn.
VOLGENDE WEEK: Wat gebeurt er tegenwoordig in het Amerikaans theater?
BIG CITY: stel zelf je vraag
Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.
Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.
Big City
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Mobiliteit , Big City
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.