We keren terug in de tijd, naar de jaren 1940. In Anderlecht verzetten dappere burgers zich tegen de Duitse bezetter. In deze eerste aflevering van de reeks 'Onverzettelijk Anderlecht' blikken historici met BRUZZ terug op de strijd van Joodse partizanen in Kuregem. "De Gestapo had hier minder greep op de stad dan in Antwerpen," aldus historicus Lieven Saerens in zijn boek 'Onwillig Brussel.' Daardoor zijn in Brussel minder Joden gedeporteerd dan elders in het land.
Onverzettelijk Anderlecht (1): 'Gestapo had minder greep op Anderlecht en Brussel'
Tachtig jaar na de Tweede Wereldoorlog zijn de laatste getuigen vandaag een flink eind in de tachtig of negentig. Vreemd genoeg is de herinnering aan de Duitse bezetting zo sterk dat zij de verhalen uit hun jeugd meer dan wat dan ook willen nalaten. In de volgende afleveringen van de achtdelige reeks 'Onverzettelijk Anderlecht' praat reporter-historicus Frank Hoornaert met Anderlechtenaren die de Tweede Wereldoorlog zelf hebben meegemaakt: "Het conflict in Oekraïne maakt de herinnering aan toen nog sterker."
Lees meer over: Onverzettelijk Anderlecht , BRUZZ 24 , Anderlecht , Samenleving , Kuregem , Gestapo , joden , Onverzettelijk Anderlecht , tweede wereldoorlog