Jouw vraag

JOUW VRAAG. Waarom en wanneer zijn Watermaal en Bosvoorde gefuseerd?

Danny Vileyn, Luana Difficile
© BRUZZ
10/01/2018
Ook in:
en nl

In de late middeleeuwen bestonden er al drie parochies die met Watermaal, Bosvoorde en Oudergem overeenstemmen. Het was in de Franse tijd, in 1811, dat de gemeente Watermaal-Bosvoorde opgericht werd.

Waarom en wanneer zijn Watermaal en Bosvoorde gefuseerd?

Steven uit Schaarbeek

"Ook Oudergem hoorde er toen inderdaad nog bij," zegt Lieven Van Hemelrijck, Oudergem werd pas in 1865 een zelfstandige gemeente. Van Hemelrijck heeft op twee jaar na altijd in Bosvoorde gewoond en voor hij in oktober vorig jaar met pensioen ging had hij 44 jaar in het gemeenschapscentrum Wabo gewerkt. Hij kent de gemeente als zijn broekzak.

Tussen Watermaal en Bosvoorde heerst al sinds altijd rivaliteit. De grens tussen de twee werd vaak betwist, horen de bewoners van de Kolonialelaan tot Bosvoorde of tot Watermaal? "Als dergelijke twisten nog oplaaien, dan zijn ze folkloristisch," zegt Van Hemelrijck. Toch is die identiteit gebleven, maar hoe vertaalt zich dat? Niet in sociale klasse, zegt Van Hemelrijck: "Als ze al niet in een grootwarenhuis gaan winkelen, dan doen ze inkopen in hun eigen centrum." Van Hemelrijck geeft half-schertsend toe dat de inwoners van Bosvoorde zich altijd beter gevoeld hebben, omdat het gemeentehuis op hun grondgebied staat en het is daar dat de plaatselijke macht wordt uitgeoefend.

En dan is er nog de Bezemhoek, een wig in het Zoniënwoud, ooit een armemensenwijk die de jongste decennia deels opgekocht werd door hogere middenklasse en expats en ondertussen verzadigd is. "Maar er wonen nog nakomelingen van oorspronkelijke bewoners," zegt Van Hemelrijck. In de Bezemhoek is er een hecht sociaal leven met een goed werkend wijkcomité dat alles goed in het oog houdt. De Bezemhoek dankt zijn bekendheid aan Keizer Karel die de bezemmakers het recht gaf om in het Zoniënwoud hun grondstoffen te gaan zoeken. Maar dat is een legende, de bekendste inwoner van de Bezemhoek, de schilder Rik Wouters, betrok er een armoedig rijtjeshuis met zicht op het Zoniënwoud.

Watermaal en Bosvoorde hebben nog altijd iets weg van een dorp aan de rand van de stad, de Oostendenaar August Beernaert, de laatste premier die geboren was voor de onafhankelijkheid van België, had er een buitenverblijf. Maar, geeft Van Hemelrijck mee, Watermaal-Bosvoorde wordt meer en meer een slaapdorp aan de rand van Brussel. En dan mogen we Théodore Verhaegen niet onvermeld laten. De stichter van de ULB was de eerste burgemeester. "Die bovendien zeer veel gedaan heeft voor de gemeente," onderstreept Van Hemelrijck.

VOLGENDE WEEK: Is het waar dat er onder het Vossenplein schuilkelders zijn uit WO II?

BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

De Ronde: Watermaal-Bosvoorde

Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, slaat BRUZZ zijn tenten op in de negentien gemeenten. Dit is de gemeente WATERMAAL-BOSVOORDE.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Watermaal-Bosvoorde , Politiek , De Ronde: Watermaal-Bosvoorde , Big City

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni