Het gemeentelijk stadion van Sint-Lambrechts-Woluwe werd geopend in 1956 en vernoemd naar de toenmalige burgemeester Donald Fallon. Die stond dertig jaar aan het roer van de gemeente en overzag niet alleen de bouw van het stadion, maar ook van sociale woningen, de metro en de UCL-campus.
JOUW VRAAG. Wie was Donald Fallon naar wie het Fallonstadion is genoemd?
Wie was Donald Fallon naar wie het Fallonstadion is genoemd?
Fallon was wat we noemen een man met een stamboom. Een van zijn voorvaderen was Isidore Fallon, een parlementslid uit de begindagen van België. Fallons vader werkte op het kabinet van de allereerste minister van Koloniën Jules Renkin. Tijdens de Eerste Wereldoorlog opereerde de regering vanuit Londen en het is daar dat Donald geboren werd als de laatste van zes kinderen. In 1922 vestigde de uit Namen afkomstige familie zich definitief in Sint-Lambrechts-Woluwe, toen nog een dorp in de rand rond de hoofdstad.
Na zijn studies - onderbroken door de legerdienst en de Tweede Wereldoorlog - gaat hij als jurist aan de slag in de staalnijverheid. Ook zet hij de politieke familietraditie verder en engageert hij zich in de nieuwe christendemocratische partij CVP-PSC.
Fallon is nog maar net de 30 voorbij als hij in 1947 de plaatselijke verkiezingen wint en burgemeester wordt. "Hij was toen de jongste burgemeester van België," vertelt zijn dochter Kathleen Fallon-Simonis. "Ik denk dat de kiezer verleid was door het beeld van een jonge, dynamische burgemeester."
Leon Van Audenhaege, voormalig schepen onder Fallon, wijst ook op de rol van de Koningskwestie. De mogelijke terugkeer van Leopold III verdeelde toen de natie. “Fallon was pro en de meerderheid van de bevolking in Woluwe ook,” klinkt het. Het was trouwens Van Audenhaege die, als schepen van Sport, het Fallonstadion liet bouwen. Maar het werd vernoemd naar de burgemeester. "Dat heb ik zo gewild," aldus de 95-jarige.
De gemeente kende in die tijd nog wel meer grote projecten. De bevolking groeide razendsnel en dus moesten er woningen en voorzieningen gebouwd worden. Fallon liet bijvoorbeeld meer dan duizend sociale woningen bouwen. Ondanks het residentiële en burgerlijke imago, beschikt de gemeente nog altijd over tien sociale woningen per honderd gezinnen. Dat is meer dan het gemiddelde van acht in het gewest.
Daarnaast kwamen er ook vakantiehuizen voor de jeugd aan de kust en in Zwitserland en stimuleerde Fallon het sociaal-cultureel leven. "Mijn vader wilde niet dat de gemeente een slaapdorp zou worden," zegt Kathleen Fallon-Simonis. In die tijd werd ook de Woluwelaan aangelegd in de vallei van de Woluwe, en opende het allereerste winkelcentrum van het land de deuren (Woluwe Shopping).
Fallon speelde ook een belangrijke rol bij de komst van de medische faculteit van de Université Catholique de Louvain (UCL) en de bouw van een nieuw universitair ziekenhuis in de gemeente. Tegen het midden van de jaren 1960 kocht de academische overheid al een stuk grond met het oog op de bouw van een nieuw ziekenhuis. Woluwe lag strategisch op Brussels grondgebied en toch dicht bij Leuven, maar het hielp ook dat Fallon goed bevriend was met Michel Woitrin, topman bij de UCL.
Na de traumatische splitsing van de Leuvense universiteit in 1968 (Leuven Vlaams, Walen Buiten) hoopte Fallon, met de steun van partijgenoot en toenmalig premier Paul Vanden Boeynants, de hele Franstalige universiteit naar Woluwe te lokken, maar de keuze viel uiteindelijk op Ottignies.
Saint-Luc groeide ondertussen uit tot het grootste ziekenhuis van Brussel en samen met de faculteit en tal van spin-offs zorgde het voor de ontwikkeling van de laatste landelijke uithoek van de gemeente. De universitaire pool was bovendien een argument om bij de uitbouw van de metro voorrang te geven aan Sint-Lambrechts-Woluwe. Van bij de inhuldiging in 1976 reed de Brusselse ondergrondse al tot Tomberg. Net voor de Tweede Wereldoorlog was daar nog maar het modernistische gemeentehuis naar ontwerp van Joseph Diongre letterlijk in de velden gebouwd.
In de jaren 1980 zou de metro verder worden doorgetrokken, maar toen was baron Fallon al gestopt met politiek. In 1977 werd hij opgevolgd door Georges Désir van het FDF. Die profiteerde van het communautair gespannen klimaat en van zijn televisiebekendheid (als presentator) om de bevolking achter zich te krijgen. Fallon overleed in 1998.
VOLGENDE WEEK: Wat bevindt er zich in de toren (met klok) van Brussel-Noord? Is die toegankelijk?
BIG CITY: stel zelf je vraag
Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.
Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.
De Ronde: Sint-Lambrechts-Woluwe
Big City
Lees meer over: BRUZZ 24 , Sint-Lambrechts-Woluwe , Politiek , Sport , De Ronde: Sint-Lambrechts-Woluwe , Big City , Fallonstadion
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.